Istorikė Anželika Laužikienė pristatys Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektą
„Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo”
„Projektu siekiame išsiaiškinti savo regiono tradicinius patiekalus ir surasti savitumų, užrašyti
senuosius receptus, kol dar yra kam pasakoti. Juk žmonės išeina negrįžtamai, nyksta informacija apie
senąją mūsų krašto virtuvę, gastronominis paveldas. Pagaliau norime parengti knygą „Nuo zacirkos
iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai”, – sako projekto vadovė Anželika Laužikienė.
Išklausinėta 30 rajono seniūnijų „gaspadinių”, išnaršyti archyvai. Rinkti pasakojimai ir receptai – ne
tik lietuviškų patiekalų, bet ir Molėtų rajone įsikūrusių sentikių, anksčiau čia gyvenusių žydų.
A. Laužikienė surinkusi apie 180 įvairių patiekalų receptų – nuo kuklių (zacirka, blynai) iki gana
prašmatnių (įdaryta lydeka, kumpis tešloje, bobos, mozūrėliai, vėžių sriuba ir t.t.). Sužinojusi, kas yra
„Bulbiešnikai”, „Rasalinka“, „Saladuška“, „Jušnikas“, „Išnauja“ ir kt.
Dalintis nuoroda el.paštu