VšĮ Anykščių turizmo ir verslo informacijos centras

Tarptautinis šv. Mato Vargonų Muzikos Festivalis

Festivaliai

Tarptautinis Šv. Mato vargonų muzikos festivalis

 

Artėja paskutinis vasaros mėnuo. Artėja ir 24-tą kartą Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje vyksiantis Tarptautinis Šv. Mato vargonų muzikos festivalis. Kas naujo ir įdomaus laukia klausytojų?

Pirmą kartą visi festivalio koncertai bus palytėti profesionalaus šviesų režisieriaus ir šviesų dailininko Mariaus Selevičiaus ranka. Vienuose koncertuose vyraus ramaus fono ir aplinkos akcentai, kituose - stebėsime tampresnį ir ryškesnį muzikos ir šviesos elementų kuriamą paveikslą. Kadangi festivalio prioritetas yra jaunųjų vargonininkų pasirodymai, todėl nemaža festivalio programos dalis skirta būtent jiems. Klausytojai išgirs tiek Lietuvos, tiek kitų šalių jaunuosius atlikėjus. Visos jų atliekamos programos bus išskirtinės ir tikrai unikalios.

Festivalio pradžia – liepos 26 d. 20.00 val. Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje. Atidarymo koncertas skirtas šviesiam šiuose maldos namuose dirbusio vargonininko, choro vadovo Rimvydo Griauzdės atminimui. Dalyvaus tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatas Pasvalio KC mišrus choras „Canticum novum“, vadovaujamas jauno ir aktyvaus chorvedžio, vargonininko Rimvydo Mitkaus. Taip pat koncerte klausysimės prof. Virginijos Survilaitės vargonavimo.

Rugpjūčio 3 d. 20.00 val. koncertuos Belgijos vargonininkas Marc Steffens. Jis yra pagrindinis Eupeno bažnyčios Saint - Nikolas dekanato vargonininkas. Girdėsime įvairių laikmečių Belgijoje gyvenusių arba Belgijoje gimusių kompozitorių kūrinius.

Rugpjūčio 10 d. 20.00 val. Tarptautinių ir respublikinių konkursų laureatės Karolinos Juodelytės rečitalis. Prof. V. Survilaitė apie ją  yra pasakiusi: „atlikėja ne tik išjaučia, bet ir nuodugniai išanalizuoja muzikinį kūrinį, keldama sau aukščiausius reikalavimus.  Jos erudicija, inteligencija ir muzikalumas leidžia atskleisti klausytojui subtiliausius muzikos niuansus“.

Jau tapo tradicija festivalio metu organizuoti jaunųjų vargonininkų stovyklą. Jos kuratorė ir pagrindinė lektorė - prof. Virginija Survilaitė. Stovyklos metu dalyviai ne tik tobulina vargonavimo įgūdžius, bet ir susipažįsta su Anykščių bažnyčioje esančiais 1925 metais Didžiojoje Britanijoje pagamintais „Kingsgate Davidson and Co“ firmos vargonais bei Karaliaučiaus meistro Bruno Gėbelio statytu instrumentu Debeikių Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje.  Rugpjūčio 15 d. 11.45 min. Debeikių Šv. Jono krikštytojo bažnyčioje ir rugpjūčio 18 d. 20.00 val. Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje jaunieji vargonininkai surengs pasirodymus.

Rugpjūčio 17 d. 20.00 val. klausysimės Ukrainos vargonininkės Svitlanos Pozdnyshevos vargonavimo. Svitlana yra aktyviai koncertuojanti jaunoji muzikė, daugelio festivalių dalyvė, dažnai rengia koncertus Lvivo vargonų salėje. Jos programoje skambės ukrainiečių kompozitorių sukurti ar aranžuoti kūriniai vargonams.

Rugpjūčio 24 d. 20.00 val. vargonuos jaunasis Olandijos atlikėjas Rik Melissant. 2017‑2019 metais jis yra lamėjęs net penkias pirmąsias vietas tarptautiniuose konkursuose. Rik yra ne tik koncertuojantis vargonininkas, bet ir daugelio chorų bei ansamblių dalyvis ir improvizatorius. Be įdomaus repertuaro, koncerto pabaigoje Rik Melissant žada improvizuoti klausytojų pasiūlytomis temomis.

Rugpjūčio 31 d. 20 val. dviejų Didžiosios Britanijos šiuolaikinės muzikos atlikėjų koncertas. Huw Morgan yra taip vadinamos „lėtos vargonų muzikos“ ir šiuolaikinės vargonų muzikos pasitelkiant elektroniką atlikėjas ir propaguotojas. Šiais projektais jis stengiasi suburti naujas klausytojų auditorijas ir paskatinti jaunus kompozitorius tokių kūrinių kūrybai.  Koncerte taip pat dalyvausiantis violončelininkas Anton Lukoszevieze yra vienas ryškiausių savo kartos atlikėjų, išsiskiriantis naujos, eksperimentinės ir improvizuotos muzikos pasirodymais. Anton yra surengęs daugybę pasirodymų tarptautiniuose festivaliuose Europoje ir JAV. Jo suburto šiuolaikinės muzikos ansamblio „Apartment House“ dėka, daug Lietuvos kompozitorių gavo išskirtines progas pristatyti savo kūrybą įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose ir koncertuose. Šio koncerto metu planuojamos trys premjeros. Pirmą kartą Lietuvoje skambės Didžiosios Britanijos kompozitoriaus Laurence Crane „Penki preliudai vargonams ir violončelei“ (originali versija fortepijonui ir violončelei), JAV kompozitoriaus David Mahler, bei Lietuvių kompozitoriaus Juliaus Aglinsko kompozicijos vargonams ir violončelei. Šis koncertas bus išskirtinis todėl, kad atlikėjų ir šviesos dailininko dėka atsisveikinsime su vasara.

Rugsėjo mėnuo - tai aksominis ruduo ir gražaus jubiliejaus šventė. Rugsėjo 7 dieną Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, dabartinės lietuvių vargonavimo mokyklos atkūrėjo, ilgamečio LMTA profesoriaus Leopoldo Digrio 90-ųjų gimimo metinių išvakarės. Rugsėjo 7d. 20.00 val. baigiamasis festivalio koncertas, skirtas šiam garbingam jubiliejui pažymėti. Koncerte dalyvaus net septyni buvę profesoriaus absolventai ir jaunesnės kartos vargonininkai, jo mokyklos tęsėjai. Koncertą moderuos prof. Virginja Survilaitė, pirmoji iš profesoriaus absolventų būrio pradėjusi dėstyti vargonų specialybę LMTA. Virginja Survilaitė taip pat išugdė didelį būrį vargonininkų, kurie šiuo metu aktyviai koncertuoja, dirba pedagogonį darbą, vargonuoja bažnyčiose Lietuvoje ir užsienyje.

Ramiais šeštadienio vakarais Tarptautinis Šv. Mato vargonų muzikos festivalis kviečia visus muzikos mylėtojus atvykti į Anykščių kraštą pasidžiaugti didingai skambančiais karališko instrumento garsais.

 

 

 

Festivalio organizatorius

 VšĮ Prasmingas garsas